LISETTE LEENDERS

theateractiviteiten

schrijfster

Ervaring in de kindertijd

Verhalen schrijven heeft me altijd al geïnspireerd.
Als kind heb ik ooit meegedaan aan een schrijfwedstrijd. Ik dook in het verhaal en schreef alsof ik het zelf meemaakte..  Het werd zeer gewaardeerd door de jury.
Als kind ervaren dat je ergens goed in bent… In mijn ogen een essentie voor persoonlijke groei.

Mijn eerste toneelstuk

Jaren later ben ik begonnen met toneelschrijven. Mijn eerste avondvullend stuk was “Aambeien met slagroom”. Geertjan Grosfeld ( toneeluitgeverij Grosfeld) beoordeelde mijn stuk en heeft mijn tekst op veel plaatsen gecorrigeerd.   Van hem leerde ik de eerste beginselen van dialogen schrijven, van gevatte teksten maken en …….schrappen!

Meer leren

Later heb ik schrijflessen gevolgd en literatuur gelezen ( o.a. Ger Beukenkamp). Teksten laten lezen door mijn regiedocent en collega-schrijvers. Feedback zette me aan het denken en geleidelijk aan groeide ik in het schrijven van toneel.
Uitgeleerd zal ik nooit zijn. Stukken schrijven, ze gaan kijken, regisseren, later nog eens lezen, zijn allemaal ingrediënten die me verder laten groeien.

Mijn toneelteksten

Inmiddels heb ik zo’n tiental toneelteksten uitgegeven. Van klucht tot drama.
In mijn stukken streef ik naar een goede verhaallijn, een helder plot met een verrassing op het eind.
Vlotte dialogen en een duidelijk doel voor de personages. Een stuk met een conflict, het motorisch moment waardoor het stuk de drive krijgt om “vanzelf” te gaan lopen ( of… hollen in een  klucht)

Hoewel ik aanvankelijk kluchten schreef en deze ook meerdermalen gespeeld zijn door diverse groepen  uit alle delen van het land, schrijf ik al een aantal jaren geen kluchten meer. 

De laatste jaren houd ik me vooral bezig met bewerken en schrijven voor een bepaalde voorstelling. Ook vind ik genoegdoening in het begeleiden van nieuwe schrijvers.